Wizy do Rosji-wiza turystyczna

Nowe zainteresowanie ostatnimi czasy to zgłębianie zawiłości dostania rosyjskiej wizy.
Co oferują agencje turystyczne można sprawdzić udając się do pierwszej lepszej agencji zajmującej się tego rodzaju usługami pośrednictwa.

Warto jednak czasem samemu zgłębić temat.

Także po kolei.

Jedna z bardziej popularnych wiz - wiza turystyczna.

Może być 1 lub 2 krotna wydawana na okres do 30 dni.

(Jeśli wiza 2 krotna to z vouchera powinno wynikać, że 2 krotny wjazd jest niezbędny np. Najpierw zwiedzamy Moskwę potem Helsinki, a potem Petersburg)

Dokumenty:
  1. Paszport (Musi być ważny minimum 6 miesięcy od dnia zakończenia wizy i mieć minimum 2 czyste strony. Jeśli paszport jest ważny ale zdjęcie jest mocno nieaktualne lepiej go zmienić by uniknąć problemów na granicy.)
  2. 1 fotografia o wymiarach 3,5x4,5 cm, wyłącznie kolorowe!  Zdjęcie powinno być wykonane na jasnym tle z wyraźnym wizerunkiem twarzy, zrobione na wprost, bez okularów z ciemnymi szkłami i bez nakrycia głowy. Zdjęcie powinno mieć nie więcej niż 6 miesięcy. Należy je wkleić dokładnie w ramce pola kwestionariusza wizowego.
  3. Wypełniony wniosek wizowy
    Wnioski wypełnia się na stronie internetowej KLIK
  4. Ubezpieczenie ( na minimum 30 tys euro. na cały pobyt w Rosji. Euro 26 również jest uznawane).
  5. VOUCHER i POTWIERDZENIE

Voucher i potwierdzenie to dokumenty niezbedne do uzyskania wizy turystycznej. Można poprosić hotel aby wystawił nam te dokumenty (UWAGA! Nie każdy hotel ma prawo je wystawiać). Można tez poprosić polskie agencje turystyczne by pomogły nam w zakupie odpowiedniego dokumentu.
Voucher i potwierdzenie powinny
zawierać:
  •  dane paszportowe,
  •  cel i trasę,
  •  daty od kiedy do kiedy mamy zamówione usługi, niezbędna jest nazwa hotelu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Okiem Alexa - rodzinne podróżowanie , Blogger